2011. január 11., kedd

GONDOLATOK 2.

Gondolatok
Kassák. társadalomszemlélete (az osztály- és állam nélküli társadalom) kétségtelenül a trockizmus nyomán hódított nyugati (belga Hendrich de Man, majd az angol Antony Crossland, ill. az Amerikában működő Burnham) „demokratikus szocializmus” eszméjéhez közelít, melynek lényege és célja a kapitalizmusból a szocializmusba való békés átmenet. Azaz az „orosz út”-tal szemben az „angol út” megvalósítása.(„irányított kapitalizmus”, „átmeneti állam”, jóléti állam”,stb.
Ennek lényege leginkább Crossland és Burnham politikai filozófiájában testesült meg, (Burnham: A menedzserek forradalma, 1941.) E szerint a vegyes tulajdonformában (állami és magánszektor) működő gazdaságban a munkás (ki résztulajdonosa vállatának) nem bért, hanem osztalékot kap a részvényei arányában.Így megszűnik a tőkés-munkás osztályellentét (osztályharc), megszűnik az osztályállam mint erőszakszervezet is.Helyét a „managgerek” igazgató tanácsa („igazgatási elit”) foglalja el, melynek tagjai fix fizetést kapnak, e réven hatalmat (azaz kapcsolatot, presztizst) nyernek, s az előléptetésért, nagyobb kapcsolatrendszerért küzdenek, versenyeznek. (Vö: Sándor P. i.m.III. 233-247.l.)
Bibó István kifejezésével élve „az uralom fogalmát felváltja a kölcsönös szolgálatok (azaz: a protekció, K.B.) fogalma, és így indul el a társadalom egy bizonyos értelemben anarchia felé, ahol uralom nincs..s ahol az erőszakszervek megszűnnek a társadalom alapintézményei lenni.” Bibó I. Válogatott tanulmányok III.l971-1979. Magvető.1986.95.l.)